0 Kč


Jak vybrat ten správný mlýnek?


Náš obchod Vám nabízí to nejlepší z domácích mlýnků na obilí na evropském trhu. Výrobci mlýnků Originální Salzburské mlýnky, Komo a Waldner Biotech mají 20-30 letou tradici a zkušenost s výrobou domácích obilných mlýnků. Jsou to rodinné firmy, pro které je výroba domácích mlýnků na obilí a vločkovačů hlavním tématem a srdcovou záležitostí.

Stejně tak i pro nás je téma domácího mletí obilí a vločkování a všeho s tím spojeného velkou zálibou a to jak na osobní tak na profesionální rovině. Snažíme se tedy našim zákazníkům poskytovat služby na nejvyšší úrovni jak praktické tak teoretické. V tomto duchu jsme vytvořili krátký návod pro Ty z Vás, kteří zvažují nákup domácího mlýnku na obilí a neví jaký mlýnek je pro ně ten ideální, který si vybrat. Jelikož Vám bude mlýnek sloužit mnoho let, nepodceňte jeho výběr :)

 

Jez chléb, pij vodu a nepřijdeš na chudobu.“

 

Jak vybrat ten správný mlýnek na obilí pro mne či moji rodinu?

Zodpovězte si nyní 5 základních otázek, které Vám pomohou ujasnit, který mlýnek pro Vás bude ten ideální.

1. Kolik kilo obilí/mouky budu denně/týdně/měsíčně mlít?
Toto je základní otázka, která určuje kolik peněz je třeba do mlýnku inestovat.
Uvědomte si, že již na elektrických mlýncích ze základní řady (např. Salzburg Maxi či Fidibus Medium) můžete namlít několik kilo mouky denně.
Chcete-li si namlít trochu mouky denně do kaše či jednou týdně na chleba a nevadí Vám ,,práce navíc,, popřemýšlejte o ručním mlýnku.
Pokud máte velkou rodinu a budete mlít hodně mouky, pak pro vás určitě nebude ruční mlýnek vhodný. Je zde větší časová a energetická investice do mletí – zvolte elektrický.
V případě, že budete mlýnek používat pro komerční účely – v restauraci, malé pekárně, pro více rodin, v rámci různých sdružení, v bioobchodě atd. zvolte mlýnek s dostatečně velkým výkonem, mlecím kamenem a kapacitou.

2. Kolik času chci/mohu mletí obilí věnovat, aneb ruční nebo elektrický?
Elektrický mlýnek je vhodný pro všechny. Vhodnou mouku namelete během pár minut bez práce. Stačí nasypat suché obiloviny a zmáčknout tlačítko. Ideální pro každého, hlavně pro všechny, ktaří mají malé děti, přeplněný diář nebo chtějí energii věnovat samotnému vaření a pečení.
Ruční mlýnek je vhodný pro menší spotřebu mouky, místa bez elektrického připojení, pro cestování, pro milovníky ručního mletí :)

3. Jaké suroviny budu nejčastěji mlít?
Pokud budete mlít klasické obiloviny – pšenici, špaldu, žito, oves, pohanku, proso,... - pak Vám stačí mlýnek ze základní řady s menším výkonem a mlecím kamenem (Salzburg Maxi, Fidibus Medium,...).
Pokud budete mlít pravidelně i tvrdší obiloviny - kukuřici, rýži, hrách, cizrnu,... - pak doporučujeme mlýnek se silnějším motorem (Salzburg Max, Fidibus Classic, Waldner Biotech Lady,...)

4. Mlýnek nebo vločkovač?
Mlýnek je vhodný pro všechny kdo používají hlavně mouku, kterou využívají především na pečení (či paření) chleba a pečiva (rohlíky, buchty, koláče), na kaši z mouky, karbanátky, zavářku,...
Vločkovač využijete pokud Vaše spotřeba mouky je minimální, ale naopak využíváte v kuchyni hlavně vločky – na nejzdravější vločkovou kaši, karbanátky, do polévky, čerstvé müsli,...

5. Kombinovaný mlýnek/vločkovač či každý zvlášť?
Kombinace mlýnku a vločkovače má tu výhodu, že máte vše pěkně pohromadě na kuchyňské lince, 2 v 1. Nevýhodou je omezená nabídka – mlýnky kombinované vyrábí pouze firma Komo a vločkovače jsou zde vhodné pouze na oves.
Pokud si vyberete zvlášť mlýnek a vločkovač, máte výhodu větší volby mezi jednotlivými typy a můžete si nakombinovat vše podle vašich představ a potřeb ( například vločkovač, který vločkuje více obilovin, nebo mlýnek, který se vám více líbí, atd.). Dále si můžete například na dovolenou či na chatu vzít jen vločkovač, atd.



Rozdíl mezi mlýnky Waldner Biotech, Komo a Salzburg?
Rozdíl je minimální. Záruka u Walder je 5 let, u Komo a Salzburg je 12 let. Konstrukce mlýnků je velmi podobná, liší se hlavně design. Salzburgské mlýnky nabízejí i mlecí kameny z ručně opracované žuly a mlecí komora je plně bez plastů = vyšší cena. Nicméně rozdíl na mleté mouce není poznat taktéž na kvalitě mouky.

Mlecí kameny korundové/keramické či žulové/granitové?
Jde především o filozofii a finance. Na mouce nepoznáte na kterých kamenech byla namleta.

Ideeální mlýnek poměr cena kvalita?
S korundovými kameny Fidibus Classic. S granitovými kameny Salzburg Max či MT5.

Jaký mlýnek?
Ujasnit si kolik kilo a jaké suroviny budu mlít. Pokud chci mlít i tvrdší suroviny jako kukuřice, soja, rýže, luštěniny - tak volit mlýnek nad 350W. Fibidus Classic, Salzburg Max - ideální poměr cena kvalita.

Jak mlít?
Základem je mlít suché čisté suroviny. Skladovat v suchu a teple v papírových či plátěných sáčcích. Ideálně namlít 2-3 kila a nechat mlýnek 10 minut vychladnout,jelikož při mletí vzniká teplo, které ničí vzácné živiny,které chceme zachovat.

Kde sehnat suroviny?
V bioprodejně, nebo z www.pro-bio.cz (pěkné suché i větší balení) nebo najít lokáního farmáře, přičemž pozor - špalda musí být vyloupaná a obilí zbavené před mletím nečistot.


Problémy:
Mlýnek nemele na jemno - vlhké obilí - dosušit, zbavit vlhkosti na kamenech, v troubě 10 minut na 40°C, ale pozor neupéct - ztvrdne.
Stupnice mletí na mlýnku je pouze orientační, každé obilí je jinak velké a dtažení mlecích kamenů je jiné - dotahujte dle citu na požadovanou jemnost.
Pokud nemele - nechat vychladnout 30 minut, vyčistit a zkusit znovu.

Mlýnky vs. cena
Investice na celý život, kvalitní evropský produkt rodinných firem s 30 letou tradicí, nadstandartní záruka, kvalitní servis, zpracování a materiály.


*TIP
 pro radost z mletí - vyberte si mlýnek, který se Vám bude líbit :)
Chléb náš vezdejší dej nám dnes.

Bible, Nový zákon, Matouš 6,11

inPage.cz - webové stránky, doména a webhosting snadno.