0 Kč

Není mouka jako mouka

Rozdíl mezi běžnou moukou z válcových mlýnů dostupnou v obchodech a čerstvě umletou celozrnnou moukou z domácích kamenných mlýnků na obilí je především v tom, že kvalitní celozrnná mouka se nedá skladovat – pokud chceme zachovat cenné látky a živiny, musí se v krátkém čase zpracovat. Je to způsobeno tím, že obsahuje v sobe kromě jiného i podíl cenných tukových jakož i lehce prchavých složek - z klíčku zrna. Proto je třeba mlít celozrnnou mouku jenom pro momentální spotřebu a zpracovat ji co nejdříve – což nám umožní jedině kvalitní domácí mlýnek. Celozrnná mouka v sobě obsahuje kromě jádra i klíček a obal, kde se nacházejí ty nejcennější složky obilného zrna. Důležitých faktorem při mletí plnohodnotné celozrnné mouky je šetrnost a teplota. Teplota by neměla mezi mlecími kameny přesáhnout 40°, aby nedošlo k znehodnocení cenných složek.

Čerstvá celozrnná mouka obsahuje nejen vlákninu, ale též  různé vitamíny, minerální látky, enzymy, antioxidanty a důležité stopové prvky, jako např. železo, jód, selen, zinek a chróm.

A navíc, čerstvá mouka krásně voní !

inPage.cz - webové stránky, doména a webhosting snadno.