0 Kč

Pojem RAW food či také RAW strava byl převzat z anglických výrazu raw [ró] v překladu syrový a food [fúd] s doslovným překladem jídlo, volně také strava. V češtině se tomuto způsobu stravování také říká živá strava. Nicméně se anglické označení RAW se jako název pro celý směr stravování docela ujalo. O co vlastně jde?

RAW food vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Při překročení teploty cca 42° dochází v potravinách ke zničení živin a důležitých enzymů. Navíc při dlouhém vaření potraviny rapidně ztrácí živiny a enzymy jsou kompletně zničeny. Vařená strava se v RAW světě nazývá "mrtvá strava". Vařená, pečená, smažená jídla navíc kromě nízkých zbylých živin vykazují v těle vedlejší účinky. Vařením se pro naše tělo z potraviny stává neznámá látka. Vyvolá v těle reakci a náš imunitní systém se začne neznámé látce bránit bílými krvinkami. Pokud jsou tyto plané poplachy vyvolávány příliš často - velké množství vařeného jídla vs. minimum syrového - tělo nemůže stíhat bojovat s opravdovým nebezpečím. Především s viry, bakteriemi a cizopasníky.

Základní myšlenka RAW je konzumovat přirozené potraviny, v kombinacích vhodných pro naše tělo a nejlépe tepelně neupravené.

Jaké jsou typické potraviny a jídelníček RAW stravy?
Největší procento jídelníčku vitariána - člověka,který konzumuje pouze syrovou stravu - tvoří především ovoce, zelenina, saláty a semínka. Poté doplňkově ořechy a RAW sušené plody. Většina pokročilých vitariánů se snaží o mono stravu - jedí pouze jeden typ potraviny (jablka) a ty nemíchají třeba s hruškami. Po strávení si dá klidně hrušky, semínka, zelený salát. Málo kdy ale dohromady. Například kombinace ovoce - zelenina se vůbec nedoporučuje. Je to z důvodů rozličných trávicích mechanismů v našem žaludku. Pokud bychom snědli například banán s dýňovým semínkem dohromady, žaludek se musí rozhodnout, co stráví dříve. To druhé mezitím bude čekat a kvasit, než se dostane řada i na něj.

RAW jídelníček se tedy skládá především z rostlinných potravin bez tepelné úpravy a ve správných kombinacích.

Shrnutí RAW stravy
Živá strava má nepřekonatelné výhody pro naše tělo. Díky ní dostane tělo oproti vařené stravě konečně pořádnou porci živin, brzy uvidíte rozdíl. U mne například došlo k výraznému zlepšení stavu kloubů. Naprosto mi přestaly "lupat", ztratil se mi exém na ruce, se kterým jsem dlouho bojoval, nejsem již tolik unavený a stihnu toho mnohem více. Za mne určitě doporučuji alespoň několik dnů vyzkoušet. Je ale důležité poslouchat své tělo. Pokud budete mít na něco velkou chuť, klidně si to dejte. Nikdy se v jídle neomezujte. Tělo si samo řekne, co potřebuje.

Zdroj: rawmarket.cz

inPage.cz - webové stránky, doména a webhosting snadno.