0 Kč

Raw vs. čokoláda, jaký vliv má na naše zdraví?

Výrobci čokolády se nám snaží namluvit, že jejich produkty mají vysoké antioxidační účinky, obsahují velké množství minerálů a blahodárně působí na naše tělo. Ale to je jen polovina pravdy. Jaká je skutečnost?

Koktejl zdraví

Jen málo potravin na světě může být použito jako komplexní doplněk minerálů důležitých pro život, a právě kakao je jednou z nich. Kakao je největším potravinovým zdrojem magnezia, chromu, železa, zinku, mědi a manganu. Tedy právě těch minerálů, které má moderní lidstvo výrazný nedostatek.

Pochoutka bohů

Kakao si vybudovalo dlouhodobou pověst jako afrodiziakum a životabudič. Mohou za to látky, které kakaový bob obsahuje. Ty navozují dobrou náladu, zlepšují paměť, snižují práh bolesti. Kakao má doslova euforické účinky. Nárůst sexuální touhy je dán obsahem vysokého množství argininu, aminokyseliny, která zvyšuje prokrvení celého těla. Ne náhodou bylo kakao považováno na pochoutku bohů!

Antioxidanty

Kakao obsahuje teobromin, který rozšiřuje tělní kapiláry. Díky tomu jsou lépe vstřebávány ostatní vitaminy a minerály. Kakao je jednou z nejkomplexnějších potravin na světě. S více něž 1200 látkami a anitioxidanty se staví do čela potravin s antioxidačními účinky. Jen pro příklad obsahuje až 15x více antioxidantů než borůvky, 20x více než zelený čaj a 30x více než červené víno!

Raw kakao

David Wolfe, světově uznávaný nutriční specialita, vyzdvihuje ve své knize Odhalená čokoláda výrazné pozitivní účinky RAW čokolády na lidský organizmus. Nepražené kakaové boby jsou koktejlem vitaminů, minerálů a antioxidantů. Zaměřuje se i na změny způsobené tepelný zpracováním kakaového bobu. Vysvětluje, jak jsou hlavní nutriční látky zničeny a oslaben jejich zdravotní účinek, pokud je kakao zahříváno, praženo nebo namleto.

Pravda o čokoládě

Světoví výrobci čokolády se nám snaží namluvit, že jejich produkty mají vysoké antioxidační účinky, obsahují velké množství minerálů a blahodárně působí na naše tělo. Ale to je jen polovina pravdy.

Pravdou je, že kakaové boby jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na planetě. Co už ale výrobci čokolád tají, je, že při zpracování jsou kakaové boby zahřívány na teplotu 120 C. Během tohoto procesu je naprosto zničena jedna ze super potravin na této planetě známá po mnoho staletí jako pochoutka bohů.

Bohužel na obalech sladkostí nikde nenajdeme informaci o působení rafinovaného cukru na náš organizmus. Rafinovaný snižuje vstřebávání minerálů a může za prudké změny hladiny krevního cukru, které vedou k celkové tělesné dehydrataci. Zatímco kakaový bob obsahuje vysoké množství vitaminu C, čokoláda nemá naprosto žádný. Všechen je zničen během zahřívání a pražení bobů. V kombinaci s rafinovaným cukrem všechny supervlastnosti kakaa prostě mizí.

          

Zdroj: livestrong.com
Foto: zmescience.com, healthmeup.com

inPage.cz - webové stránky, doména a webhosting snadno.