0 Kč

Zdravá strava

  • Oxidace : Velmi snadno můžeme pozorovat rychlý průběh oxidace na rozkrojeném jablku. Během chvilky na řezu zhnědne. Stejný oxidační proces (který ničí mimo jiné základní vitamíny) začíná probíhat i u zrna ihned po semletí. Problém je v tom, že to nevidíte. To je důvod, proč používat pro pečení či vaření čerstvou plnohodnotnou mouku nebo vločky.
  • Zdravé jídlo, to nejsou pouze proteiny, uhlohydráty, tuky či kalorie. Čerstvá strava obsahuje živé složky jako vitamíny, minerály, enzymy, esenciální mastné kyseliny, vlákninu, chuťové složky,... .

 Obilí  

  • Po tisíciletí tvořilo obilí základní složku lidské stravy. Obilné zrno obsahuje skoro všechny nutriční a základní prvky důležité pro naši stravu. Zatímco karbohydráty, proteiny a tuky dodávají lidskému tělu energii a stavební materiál, vitamíny a minerály řídí tělesné fukce.
  • Obilí je jedním z nejdůležitějších dodavatelů vitamínu B1.
  • Zlodějem vitamínu B1 je především cukr a bílá mouka!
  • Při výrobě bílé mouky je odstraněn klíček a otruby. To způsobuje ztrátu vitamínů a základních minerálů.

 

Příprava obilí

  • MYTÍ, SPAŘENÍ : Dejte obilí do síta a pod tekoucí vodu. Proso (jáhly) vždy umyjte horkou vodou. Pohanku vždy před vařením spařte.
  • NAMÁČENÍ : Obilí namáčíme 3 -10 hodin ve studené či vlažné vodě. 1/3 zrní ku 2/3 vody. Vodu vždy využijte při vaření!
  • SUŠENÍ : Sušte na 60 - 70 °C. Zrno je pak stravitelnější a aromatičtější. U pohanky, ječmene a ovsa se následně netvoří kal.
  • POMALÉ VAŘENÍ : Na nízkou teplotu, 30 - 60 °C.

 

Celé obilné zrno 

Složení jednotlivých vrstev a jádra

 1 – vnější vrstva – především celulóza

 2 – další vrstva – asi 1/5 celulózy a 3/5 pektinů, trochu bílkovin a minerální látky (stopové prvky) – mezi nimi vápník, křemík, mangan

 3 – aleuronová vrstva – vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny

 4 – klíček – vysoce kvalitní bílkoviny, minerální látky, vitamíny (E, B, B1, B6), tuky (nenasycené mastné kyseliny), enzymy a potenciál vitální energie

 5 – jádro – převážně škrob (70%), bílkoviny - převážně lepek (30%), málo vitamínů – jde o tu část zrna, ze které je vyprodukována bílá mouka.

inPage.cz - webové stránky, doména a webhosting snadno.